Jak wybrać ekologiczne opakowania jednorazowe?

Opakowania jednorazowe są powszechnie wykorzystywane w branży gastronomicznej w postaci woreczków na pieczywo, kubków jednorazowych, czy też opakowań na posiłki na wynos. Opakowania po użyciu nie nadają się do ponownego wykorzystania, więc trafiają do śmieci. Rozwiązaniem problemu opakowań i rosnącej ilości odpadów z tworzyw sztucznych są opakowania ekologiczne, które powstają z materiałów pochodzących z recyklingu lub wytwarzane są z tworzyw ulegających biodegradacji.

Co zaliczamy do opakowań jednorazowych ekologicznych?

Korzystanie z opakowań jednorazowych jest bardzo wygodne i niewątpliwie niesie wiele zalet – są tanie, nie zajmują sporej ilości miejsca, a na dodatek nie trzeba ich myć. Tak naprawdę nie da się zrezygnować z korzystania z opakowań jednorazowych, zwłaszcza w przypadku branży gastronomicznej i spożywczej, ale można wprowadzić do asortymentu opakowania ekologiczne, na przykład papierowe. Im mniej tworzyw sztucznych jest w obiegu, tym mniejszy ślad węglowy pozostaje. Do opakowań ekologicznych zaliczamy:

  • Opakowania i butelki szklane
  • Torby papierowe
  • Opakowania na bazie biopolimerów
  • Opakowania wykonywane z surowców naturalnych, takich jak trzcina cukrowa, drewno i bambus, które łatwo ulegają biodegradacji

W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że do kategorii opakowań ekologicznych zaliczamy wszystkie opakowania, które mogą być wykorzystywane wielokrotnie – czego doskonałym przykładem jest szkło. Są to także opakowania jednorazowe powstające z materiałów ulegających biodegradacji. Po takich opakowaniach w ciągu zaledwie kilku tygodniach nie ma żadnego śladu. Ponadto ekologiczne są także opakowania, które powstają z materiałów nadających się do ponownego przetwórstwa – w tym kontekście można mówić o ekologicznych opakowaniach plastikowych.

Zalety opakowań ekologicznych

Opakowania ekologiczne nie zmieniają smaku ani zapachu produktów spożywczych i to jest ich podstawowa zaleta. Ponadto mogą służyć do pakowania różnych produktów spożywczych. Obecnie każda hurtownia słodyczy wprowadza do asortymentu słodkie przekąski pakowane w papierowe opakowania lub ekologiczne zamienniki tworzyw sztucznych. Co więcej, słodycze pakowane są w opakowania zbiorcze z tektury, która nadaje się do recyklingu.

Przykładem opakowań ekologicznych są szklane butelki na wodę mineralną. Woda w butelkach zwrotnych to świetne rozwiązanie pod względem ekologicznym i ekonomicznym – opakowania zabierane są przy dostawie kolejnej partii wody, a więc znika problem rosnącej sterty plastikowych odpadów. Dla firm oznacza to mniejsze koszty związane z gospodarką odpadami. Poza tym opakowania ekologiczne prezentują się nad wyraz estetycznie, czego doskonałym przykładem są właśnie butelki szklane lub eko-opakowania na słodycze, które wyróżniają się na tle kolorowych opakowań z tworzyw sztucznych. Jak pokazują statystyki, coraz chętniej kupujemy produkty w opakowaniach ekologicznych i jest to bardzo dobry sposób na zwiększenie zysków ze sprzedaży.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *