Suflet brokułowy przepis – czyli jak przyrządzić pyszny suflet z brokułów

Z jajek można wyczarować wiele pysznych potraw – począwszy od najprostszych w przygotowaniu jajek na twardo aż po jajecznice i omlety. Wśród potraw, których jajka są składnikiem możemy wymienić również suflet. Suflet, jako danie jajeczne świetnie współgra z brokułami dlatego przygotowaliśmy dla Was sprawdzony przepis na suflet brokułowy.

Suflet brokułowy przepis – czyli jak przyrządzić pyszny suflet z brokułów

Przepis na suflet brokułowy – od czego zacząć?

Realizacja

Suflet brokułowy jest daniem średnio trudnym w realizacji, gdyż wymaga od nas skupienia. Czas przygotowania to około 65 minut. Wartość kaloryczna to jakieś 120 kcal. Podany przepis wystarczy na przygotowanie około 8 porcji sufletu z brokułów.

Składniki

  • 50 dag mrożonych brokułów (tylko różyczki)
  • pół szklanki słodkiej śmietany
  • szklanka startego sera żółtego (np. ementaler, gouda)
  • 5 jajek
  • sól i pieprz
  • masło

Przygotowanie

Mrożony brokuły wrzucamy bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy bez przykrywki na niedużym ogniu przez około 10 minut. Następnie brokuły odsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek jajek by w następnym kroku ubić z odseparowanych białek pianę.

Kiedy brokuły ostygną (ale nadal będą ciepłe) to wrzucamy je do miksera, dodajemy żółtka jajek, śmietanę oraz ser a następnie wszystko razem miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubitą chwilę wcześniej na sztywno pianę z białek jajek. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Całość przekładamy do żaroodpornej formy sufletowej, którą należy wysmarować wcześniej masłem. Zamiast jednej dużej formy możemy również użyć czterech małych foremek sufletowych. W przypadku sufletów czas jest zawsze bardzo ważny, dlatego niezwłocznie po wypełnieniu foremek masą wstawiamy je do nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pamiętaj, żeby podczas pieczenia sufletu nawet na moment nie otwierać drzwi piekarnika – w przeciwnym wypadku przygotowywany przez nas suflet opadnie. Suflet brokułowy zapiekamy przez około 20 minut  do momentu, gdy delikatnie się na wierzchu zarumieni a po bokach zacznie lekko odstawać od foremek. Danie podajemy na ciepło.

Smacznego!

Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie.

OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Może Ci się również spodoba

1 Komentarz

  1. Kuchenna rewolucjonistka napisał(a):

    uwielbiam suflet brokułowy 😀 takie małe co nieco na jesienne i zimowe wieczory, ja lubię jeszcze dodać do niego odrobinę kminku lub czerwonej papryki, kiedyś próbowałam jeszcze z curry ale powiem szczerze curry akurat nie polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *