Przepis na zdrowe danie warzywne: buraczki z pietruszką i czosnkiem

Buraczki z pietruszką i czosnkiem to idealne danie warzywne dla miłośników szybkich i zdrowych potraw. Buraczki dodają energii i poprawiają naszą odporność. Dzięki nim wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów – a co najważniejsze – pysznie smakują! 

Buraczki z pietruszką i czosnkiem to idealne danie warzywne dla miłośników szybkich i zdrowych potraw.

Przepis na buraczki z pietruszką i czosnkiem

Czas przygotowania: około 50 minut

Poziom trudności: łatwy/średni

Buraczki z pietruszką i czosnkiem to naturalne źródło kwasu foliowego, który wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg. Kwas foliowy decyduje o dobrym samopoczuciu a także zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit. Buraki to również doskonały środek krwiotwórczy, zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki. Z kolei natka pietruszki łagodzi bóle miesiączkowe, odświeża oddech a zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi w organizmie.

Buraczki z pietruszką i czosnkiem – składniki

buraczki z pietruszką i czosnkiem

Do przygotowania 2 salaterek buraczków potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 buraki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej cebulki dymki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, czarny pieprz

Buraczki z pietruszką i czosnkiem – przygotowanie

Buraki ugotować lub upiec w piekarniku a następnie wystudzić. Wystudzone buraki należy obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Czosnek obrać z łupinek i zgnieść przez praskę lub ewentualnie bardzo drobno posiekać. Ząbki czosnku najlepiej zmiażdżyć na kilkanaście minut przed podaniem. Cebulkę dymkę umyć i posiekać.

Rozgrzać olej na patelni a następnie wrzucić na patelnię posiekaną cebulę dymkę i czosnek. Trzymać na patelni do momentu ich zeszklenia a następnie zmniejszyć ogień. Porada: smażąc czosnek, musimy pamiętać, że nigdy nie smażymy go na czarno, bo będzie gorzki i zepsuje smak całej potrawy.

Do cebuli i czosnku dodać miód, starte buraki, wlać ocet winny. Posolić i popieprzyć do smaku. Całość dusić na patelni przez około 5-7 minut. Przełożyć do salaterki, posypać natką pietruszki. Nasze buraczki z pietruszką i czosnkiem są gotowe. Smacznego!

Sprawdź również: Siemię lniane – zalety, właściwości, zastosowanie, przepisy

Siemię lniane - zalety, właściwości, zastosowanie, przepisy

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *