Kuchenne triki, które przydadzą się w kuchni – ułatw sobie życie!
Gotowanie dla jednych bywa pasją, dla innych przykrym obowiązkiem. Niezależnie do której z tych grup należysz, z pewnością przydadzą Ci się proste, kuchenne triki, dzięki którym oszczędzisz swój czas, a gotowanie stanie się przyjemniejsze!
Proste triki kuchenne, które przydadzą Ci się na co dzień.
Być może niektóre rady przekazała Ci Twoja babcia jeszcze w dzieciństwie, inne mogą wywołać u Ciebie zdziwienie. Sprawdź proste triki, które przydadzą Ci się w kuchni.
- Przesolona zupa? Jeszcze nie wszystko stracone. Jeśli zdarzy Ci się przesolić zupę, włóż do niej surowego ziemniaka i gotuj przez kilka minut. Ziemniak wchłonie sól.
- Jeśli nie zużyjesz całej cebuli, resztę posmaruj masłem. Dzięki temu nie straci smaku i aromatu.
- Aby uniknąć łez podczas krojenia cebuli, przed krojeniem zanurz ją we wrzątku lub włóż do zamrażarki. Skrajnie wysoka lub niska temperatura niweluje efekty uboczne w postaci łzawienia oczu.
- Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić danie. Jeśli zdarzy przypalić Ci się bigos, gulasz czy podobne danie – nie mieszaj go nadal, ale czym prędzej przełóż je do innego garnka. Pozwoli Ci to uratować większość potrawy. Jeśli całość zdążyła już nabrać zapachu spalenizny, w tym przypadku również sprawdzi się surowy ziemniak. Włóż go do gotującego się dania na parę minut.
- W szybszym ugotowaniu ziemniaków pomoże dodanie do wody trochę masła.
- Chcesz by jajecznica była bardziej delikatna i puszysta? Podczas przyrządzania dodaj do niej odrobinę mleka.
- Zielone warzywa często tracą kolor podczas gotowania. Aby go zachować, dodaj do wody szczyptę cukru (lubisz słodycze, a nosisz aparat ortodontyczny? zerknij tutaj), dzięki niemu warzywa zachowają ładny kolor.
- By uniknąć zmętnienia rosołu podczas gotowania, nie doprowadzaj do wrzenia.
- Pieczarki myj pod bieżącą wodą. Jeśli będziesz moczyć je w misce, stracą smak.
- Sposobem na pryskający tłuszcz podczas smażenia jest dodanie do niego odrobiny soli.
- Jeśli chcesz, aby gotowane warzywa zachowały więcej witamin, włóż je do wody dopiero wtedy, gdy wrze.
- Aby uniknąć sklejenia się makaronu podczas gotowania dodaj dowody łyżkę oleju lub oliwy z oliwek.
Które kuchenne triki stosujecie w swoich domach na co dzień? A może znacie inne sprawdzone metody na ułatwienie sobie życia w kuchni? 🙂 Piszcie w komentarzach!
Zobaczcie też nasz artykuł: 10 najlepszych pomysłów na szybki obiad.