Kuchenne triki, które przydadzą się w kuchni – ułatw sobie życie!

Gotowanie dla jednych bywa pasją, dla innych przykrym obowiązkiem. Niezależnie do której z tych grup należysz, z pewnością przydadzą Ci się proste, kuchenne triki, dzięki którym oszczędzisz swój czas, a gotowanie stanie się przyjemniejsze!

kuchenne triki talerz z makaronem

Proste triki kuchenne, które przydadzą Ci się na co dzień.

Być może niektóre rady przekazała Ci Twoja babcia jeszcze w dzieciństwie, inne mogą wywołać u Ciebie zdziwienie. Sprawdź proste triki, które przydadzą Ci się w kuchni.

  1. Przesolona zupa? Jeszcze nie wszystko stracone. Jeśli zdarzy Ci się przesolić zupę, włóż do niej surowego ziemniaka i gotuj przez kilka minut. Ziemniak wchłonie sól.
  2. Jeśli nie zużyjesz całej cebuli, resztę posmaruj masłem. Dzięki temu nie straci smaku i aromatu.
  3. Aby uniknąć łez podczas krojenia cebuli, przed krojeniem zanurz ją we wrzątku lub włóż do zamrażarki. Skrajnie wysoka lub niska temperatura niweluje efekty uboczne w postaci łzawienia oczu.
  4. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić danie. Jeśli zdarzy przypalić Ci się bigos, gulasz czy podobne danie – nie mieszaj go nadal, ale czym prędzej przełóż je do innego garnka. Pozwoli Ci to uratować większość potrawy. Jeśli całość zdążyła już nabrać zapachu spalenizny, w tym przypadku również sprawdzi się surowy ziemniak. Włóż go do gotującego się dania na parę minut.
  5. W szybszym ugotowaniu ziemniaków pomoże dodanie do wody trochę masła.
  6. Chcesz by jajecznica była bardziej delikatna i puszysta? Podczas przyrządzania dodaj do niej odrobinę mleka.
  7. Zielone warzywa często tracą kolor podczas gotowania. Aby go zachować, dodaj do wody szczyptę cukru (lubisz słodycze, a nosisz aparat ortodontyczny? zerknij tutaj), dzięki niemu warzywa zachowają ładny kolor.
  8. By uniknąć zmętnienia rosołu podczas gotowania, nie doprowadzaj do wrzenia.
  9. Pieczarki myj pod bieżącą wodą. Jeśli będziesz moczyć je w misce, stracą smak.
  10. Sposobem na pryskający tłuszcz podczas smażenia jest dodanie do niego odrobiny soli.
  11. Jeśli chcesz, aby gotowane warzywa zachowały więcej witamin, włóż je do wody dopiero wtedy, gdy wrze.
  12. Aby uniknąć sklejenia się makaronu podczas gotowania dodaj dowody łyżkę oleju lub oliwy z oliwek.

 

Które kuchenne triki stosujecie w swoich domach na co dzień? A może znacie inne sprawdzone metody na ułatwienie sobie życia w kuchni? 🙂 Piszcie w komentarzach!
Zobaczcie też nasz artykuł:  10 najlepszych pomysłów na szybki obiad.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.