Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie.

Piękno płynie z kokosa. Olej kokosowy uchodzi za jeden z najzdrowszych olei na świecie. Ostatnimi czasy panuje niemalże boom na jego stosowanie – z powodzeniem jest wykorzystywany w kuchni, medycynie jak i kosmetyce. Z tego względu warto omówić czym jest olej kokosowy, jakie są właściwości oleju kokosowego oraz jego możliwe zastosowania. Gdy je poznasz to z pewnością zaprzyjaźnisz się z nim na dłużej.

OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Czym jest olej kokosowy?

Olej kokosowy (masło kokosowe, mleczko kokosowe, tłuszcz kokosowy) to w istocie olej roślinny, który otrzymujemy poprzez tłoczenie (czyli wygniatanie, wyciskanie) i następnie podgrzanie miąższu orzechów palmy kokosowej. Wysuszony miąższ, czyli bielmo palmy kokosowej nazywamy koprą i zawiera w sobie około 70% tłuszczu. Nie bez mała kokosowca nazywa się w języku malajskim pokok seribu guna co tłumaczymy jako „drzewo o tysiącu zastosowań”. Poza kosmetyką i kuchnią olej znajduje zastosowanie również w przemyśle chemicznym – jest wykorzystywany w produkcji kwasów tłuszczowych oraz alkoholi a także do wyrobu świec czy apretur włókienniczych.

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy)

Olej kokosowy w ciekłym stanie skupienia

Wygląd i konsystencja oleju kokosowego

A jak wygląda olej z kokosa? Sam olej ma barwę białą i w temperaturze pokojowej posiada konsystencję masła lub jak kto woli tłuszczu. Temperatura odgrywa tu kluczową rolę bowiem już w około 20–28 °C nasze masło kokosowe zaczyna topnieć. Pod wpływem temperatury ciała człowieka masło to zaczyna się przyjemnie rozpływać i przybiera formę oleju.

Stan skupienia oleju kokosowego nie wpływa jednak na smak czy jakość tego produktu. Chcąc przedłużyć trwałość mleczka kokosowego powinniśmy przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu, bez narażania go na bezpośrednie działanie światła słonecznego.

Aksamitność mleczka kokosowego jest spowodowana występowaniem w nim bogatych kwasów tłuszczowych takich jak na przykład kwas linolenowy, laurynowy, stearynowy, kaprylowy oraz MCT (Medium Chain Triglicerydes). Dzięki średnio długim kwasom tłuszczowym olej kokosowy szybko trafia do wątroby gdzie zostaje następnie przetworzony w energię, dzięki czemu nie odkłada się w naszym ciele pod postacią zbędnej tkanki tłuszczowej.

Olej kokosowy – zastosowanie w kuchni

Coraz więcej osób sięga po niego w trakcie gotowania, ponieważ nie tylko, w przeciwieństwie do oliwy z oliwek, można używać go do smażenia potraw – posiada wysoką temperaturę dymienia bo powyżej 200 °C, ale również zawiera szereg zdrowotnych właściwości. Uważa się, że osoby spożywające regularnie olej kokosowy są znacznie zdrowsze oraz dłużej żyją.

Liczne organizacje takie jak Światowa Organizacja Zdrowia czy Agencja Żywności i Leków przestrzegają jednak przed regularną konsumpcją oleju kokosowego, gdyż cechuje go duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, mogących powodować zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.

Można spotkać się również z opinią, że olej kokosowy stanowi najlepszy środek na odchudzanie. Dlaczego? Ponieważ olej kokosowy pozwala nam pozbyć się nadwagi oraz otyłości (szczególnie tej brzusznej). Dzieje się tak, gdyż olej ten nie odkłada się w organizmie w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii oraz spalania kalorii. Więcej na temat właściwości odchudzających oleju kokosowego znajdziesz w artykule: „Olej z kokosa – właściwości odchudzające„. Mleczko kokosowe można stosować jako zamiennik masła i na przykład smarować nim chleb. Dodatkowo jest wykorzystywany do wyrobu margaryny i czekolady a na jego bazie można z powodzeniem przygotować ciasta oraz torty.

Sprawdź: Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?

Olej kokosowy posiada również wiele cennych witamin takich jak witamina K czy witamina C oraz witaminy z grupy B. Olej ten dzięki swej zawartości, na którą składają się takie pierwiastki jak magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, sód, mangan czy miedź doskonale nadaje się również jako napój izotoniczny po ciężkim treningu.

Mleczko kokosowe stosowane jest głównie w potrawach tajskich oraz indyjskich i stanowi doskonałą bazę do sosów. Olej ten pasuje również do takich przypraw jak cynamon czy curry. Świetnym zastosowaniem dla mleczka kokosowego jest dodawanie go do kawy, dzięki czemu napój ten zyska ciekawy, egzotyczny smak. Dodatkowo olej kokosowy może być również wykorzystywany do gotowania owsianki czy jaglanki (potrawa przygotowywana z kaszy jaglanej).

Jak pozyskać mleczko kokosowe – przepis

Mleko kokosowe możemy oczywiście kupić w sklepie, jednak należy pamiętać często do takiego sklepowego oleju dodawane są konserwanty. Dlatego też warto wiedzieć jak można samodzielnie wykonać mleczko kokosowe bez zbędnych konserwantów. Przepis na olej kokosowy nie jest skomplikowany, dlatego każdego kto lubi zdrowo żyć serdecznie zachęcamy do samodzielnego wykonania własnego mleczka z kokosa. Od czego w takiem razie zacząć?

Po pierwsze: będziemy potrzebowali 1 szklanki wiórków kokosowych oraz 1 litr wody. Przygotowane wiórki kokosowe zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 30 minut aby nasiąknęły, co ułatwi nam ich zmiksowanie. Po upływie wyznaczonego czasu namoczone wiórki dokładnie miksujemy, a powstałe mleczko następnie odsączamy przez gazę. Przygotowane przez nas mleczko kokosowe może być przechowywane w lodówce przez około 3 dni. Jeśli na naszym mleczku utworzy się skorupa to nie jest to jeszcze powód do zmartwień. Tworząca się na mleczku kokosowym skorupa jest wyłącznie naturalnym wynikiem wydzielania się tłuszczu.

Olej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce

Mało kto jednak ma świadomość tego, że olej z kokosa można z powodzeniem stosować…w kosmetyce. Zwolennicy naturalnych kosmetyków już dawno temu odkryli upiększające właściwości bogatego w kwasy tłuszczowe oleju kokosowego. Jest on przy tym prawdziwie uniwersalny, bowiem sprawdzi się zarówno w pielęgnacji twarzy, dłoni czy nawet włosów i paznokci. Dzięki swym właściwościom aseptycznym i antyalergicznym bywa również wykorzystywany jako środek do demakijażu delikatnych okolic oczu.

Olej kokosowy a pielęgnacja włosów

Marzące o lśniących długich włosach dziewczyny powinny regularnie stosować olej kokosowy w trakcie tzw. olejowania włosów. Nałożony na całą długość włosów kilka godzin przed myciem sprawi, że staną się one niezwykle lśniące, bardzo dobrze nawilżone oraz mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne. Olej kokosowy doskonale sprawdza się jako nawilżająca odżywka do włosów dlatego jego regenerujące właściwości docenią zwłaszcza dziewczyny regularnie farbujące włosy.

Olej kokosowy – Twój przyjaciel w demakijażu

Olej z kokosa można także stosować do codziennego demakijażu. Olej ten nie uczula skóry, może być więc stosowany przez osoby o cerze bardzo delikatnej, nawet jako środek do codziennego demakijażu oczu. Jak stosować olej kokosowy w demakijażu? Należy go wcześniej delikatnie ogrzać w dłoni (jak już wiemy olej kokosowy rozpuszcza się pod wpływem ciepła) a następnie delikatnie wmasować w naszą twarz. Po kilku minutach takiego relaksującego masażu należy dokładnie zmyć olej z twarzy. Cera stanie się promienna, wygładzona oraz oczyszczona z resztek makijażu i zanieczyszczeń.

Dlaczego tak się dzieje? Olej kokosowy stosowany jako krem lub olejek do demakijażu to bogate źródło antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Dodatkowo posiada cenne właściwości nawilżające oraz odżywcze. Mało kto wie ale olej z kokosa wspomaga również walkę z trudno gojącymi się ranami a nawet łuszczycą a to dzięki jego nieocenionym właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnym. To również sprawia, że idealnie nadaje się do stosowania przy zapaleniu skóry, egzemie, łupieżu czy trądziku.

Olej kokosowy w pielęgnacji ciała

A co z pielęgnacją ciała? Czy można nakładać olej kokosowy jak zwykłe mleczko do ciała? Jak najbardziej. Olej nie tylko nawilży skórę, ale dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym oraz antyseptycznym będzie łagodził podrażnienia oraz wspomagał gojenie np. krostek wywołanych depilacją. Wiele kobiet wykorzystuje również olej kokosowy jako aromatyczny olejek do kąpieli czy masażu. Można go stosować także w charakterze domowego peelingu. Jak zrobić peeling z oleju kokosowego? Wystarczy tylko odrobinę oleju wymieszać z cukrem i energicznie wmasować w skórę. Możemy to zrobić będąc np. pod prysznicem. Prawda, że proste?

Dodatkowy efekt stosowana oleju kokosowego w naszej codziennej pielęgnacji ciała? Olej z kokosa pozwala nam zaoszczędzić miejsca w naszej kosmetyczce – możemy go wykorzystać jako balsam do ciała, odżywkę do włosów czy krem do demakijażu twarzy i oczu.

Jak widać, kobiece piękno naprawdę płynie z głębi orzecha kokosowego!


Sprawdź: Kupowanie ubrań przez Internet – czy warto?

kupowanie ubrań przez internet


 

Może Ci się również spodoba

19 komentarzy

  1. Cocoil napisał(a):

    Olejek kokosowy jest świetny, używam go jako szampon do włosów, uwielbiam ten zapach:)

  2. Gratt napisał(a):

    moja siostra to maniaczka oleju kokosowego ale takiego 100% naturalnego, nakłada go na włosy, robi sobie z niego maseczki a ostatnio wpadła na pomysł że będzie sobie w nim prać ubrania… normalnie cudną mam familię ;p

  1. 20 lipca 2016

    […] Dziś zajmiemy się kwestią, która jak dotąd nie doczekała się należytej uwagi, czyli omówimy właściwości odchudzające oleju kokosowego. Pozostałe właściwości oleju kokosowego znajdziesz w artykule: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  2. 18 sierpnia 2016

    […] Zobacz: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  3. 10 września 2016

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  4. 16 września 2016

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  5. 25 września 2016

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  6. 26 września 2016

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  7. 15 października 2016

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  8. 16 października 2016

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  9. 24 października 2016

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie […]

  10. 12 listopada 2016

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  11. 28 listopada 2016

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie […]

  12. 5 grudnia 2016

    […] od rodzaju naszych włosów i ich pierwotnej barwy. W pielęgnacji włosów doskonale sprawdza się olej kokosowy, który można z powodzeniem stosować jako odżywkę do […]

  13. 9 lutego 2017

    […] już wiemy siemię lniane podobnie jak olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można je zarówno jeść jak i pić. To jednak nie […]

  14. 25 lutego 2017

    […] Sprawdź: Olej kokosowy od A do Z […]

  15. 4 kwietnia 2017

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie. […]

  16. 2 lipca 2017

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie […]

  17. 13 października 2017

    […] Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.