Mleczny koktajl szpinakowy z rzodkiewką – przepis
Idzie wiosna a nasza skóra potrzebuje dodatkowych witamin aby wyglądać zdrowo i atrakcyjnie. W takiej sytuacji doskonale sprawdza się np. smoothie z jagód, żurawin i pomarańczy, na który przepis podawaliśmy ostatnio. Dzisiaj jednak proponujemy Wam mleczny koktajl szpinakowy z rzodkiewką, który można zrobić w zaledwie kilka chwil.
Przepis na mleczny koktajl szpinakowy z rzodkiewką
Czas przygotowania: około 15 minut (jeśli używamy mrożonego szpinaku to doliczamy czas potrzebny na jego rozmrożenie)
Poziom trudności: łatwy
Koktajl ze szpinaku i rzodkiewki to istna bomba witaminowa. Czy wiesz gdzie w szpinaku znajduje się najwięcej witamin? Oczywiście w liściach. Najwięcej zdrowia w szpinaku kryją właśnie liście. Chronią one przed miażdżycą i nowotworami. Są bogate w witaminę C, luteinę oraz karoten. Ponadto zawarty w tej roślinie magnez
Mleczny koktajl szpinakowy z rzodkiewką – składniki
Do przygotowania naszego mleczno-szpinakowo-rzodkiewkowego koktajlu poza blenderem potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 szklanki szpinaku
- 10 rzodkiewek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 4 kostki lodu
- + mięta, jagody do dekoracji
Mleczny koktajl szpinakowy z rzodkiewką – przygotowanie
Przygotowanie koktajlu rozpoczynamy od dokładnego umycia szpinaku oraz rzodkiewek. Po umyciu szpinak i rzodkiewki należy odsączyć. Rzodkiewki oczyszczamy z ogonków. Rzodkiewki i szpinak wrzucamy do blendera, dodajemy mleko, wodę oraz kostki lodu. Całość miksujemy do połączenia składników.
Kiedy napój jest już gotowy przelewamy go do szklanek i dekorujemy umytą miętą oraz jagodami. Przygotowany przez nas mleczny koktajl szpinakowy z rzodkiewką smakuje najlepiej zaraz po przyrządzeniu.
Smacznego!
szpinak z mlekiem? tego jeszcze nie próbowałam 🙂