Kompot z suszonych owoców – jak go zrobić?

kompot z suszonych owoców, kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców jest tradycyjnym napojem podawanym w Wigilię i często uznawany jest za jedną z 12 potraw wigilijnych. Nie powinno nam to jednak przeszkadzać w przyrządzaniu go również na inne okazje bowiem kompot z suszonych owoców doskonale gasi pragnienie i jest źródłem wielu witamin – może być zatem z powodzeniem stosowany w okresie wiosennym oraz letnim, kiedy wykazujemy wzmożoną aktywność fizyczną. Nie bez znaczenia jest również jego pyszny smak. Jak zatem zrobić kompot z suszonych owoców?

Kompot z suszonych owoców – co wchodzi w jego skład?

suszone jabłka na kompot z suszonych owocówPopularny kompot z suszonych owoców przygotowuje się zazwyczaj z wędzonych lub suszonych śliwek, jabłek oraz gruszek. Owocom tym kiedyś przypisywano magiczne znaczenia: śliwki odpędzały złe moce, jabłka zapewniały powodzenie w miłości i pokój, a gruszki – długowieczność i spokojne życie. Poza wyjątkowym smakiem jego zaletą jest korzystny wpływ na procesy trawienne (taki kompot posiada dużo błonnika pokarmowego). Suszone owoce są również cennym źródłem witamin C, A, B1, B2 i E oraz węglowodanów, potasu i żelaza.

Jak przygotować kompot

Do przygotowania kompotu można użyć gotowych mieszanek suszonych owoców, które są dostępne niemal w każdym sklepie. Jego smak wzbogaci na pewno dodatek goździków, cynamonu lub wanilii. Aby nabrał odpowiedniego aromatu i smaku dobrze jest go przygotować dzień wcześniej (np. już na dzień przed kolacją wigilijną).
Przygotowanie kompotu należy rozpocząć od wypłukania owoców i ich namoczenia we wrzątku (można zostawić później na całą noc). Następnego dnia trzeba je odcedzić i zalać świeżą wodą (proporcje owoce-woda w stosunku około 1:4). Według upodobań i preferencji można dodać przypraw oraz miodu lub cukru. Całość gotuje się około 1 godziny. Najlepiej smakuje lekko schłodzony – z lodówki. Z powodzeniem przetrwa tak przechowywany nawet tydzień aż do Sylwestra.

Jeszcze kilka słów o kompocie z suszu

Niewiele osób wie, że kompot z suszu wywodzi się z tradycji łemkowskiej z obszaru Beskidu Niskiego. Szybko zyskał jednak sławę w całej Polsce i zadomowił się na wigilijnych stołach na dobre. Dobrze gasi pragnienie, przyspiesza uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit oraz trawienie, co nie pozostaje bez znaczenia w taki dzień jak Wigilia. W okresie letnim warto podawać go z kostkami lodu i kawałkami owoców.

Smacznego!

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. 27 sierpnia 2016

    […] Sprawdź: Kompot z suszonych owoców – jak go zrobić? […]

  2. 22 grudnia 2016

    […] Sprawdź: Kompot z suszonych owoców – jak go zrobić? […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *