Koktajl z jarmużu i bananów – prosty przepis na pyszny napój

Koktajl z jarmużu i bananów to idealny napój dla miłośników fitnessu. Dodaje energii, zawiera wapń i witaminę K a z dodatkiem probiotyku dodatkowo wspomaga pracę układu pokarmowego – i co najważniejsze – pysznie smakuje.  Tak więc miksuj jarmuż i ciesz się zdrowiem!

Koktajl z jarmużu – prosty przepis na pyszny napój

Przepis na koktajl z jarmużu i bananów

Czas przygotowania: około 10 minut

Poziom trudności: łatwy

Koktajl z jarmużu i bananów to bogate źródło przeciwutleniaczy.  Jarmuż pomaga zapobiegać wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory i choroby serca.

Koktajl z jarmużu – prosty przepis na pyszny napój jarmuż

Jarmuż

Czym tak właściwie jest jarmuż? Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, który podobnie jak brokuły zawiera sulforafan, czyli przeciwutleniacz mający silne działanie antynowotworowe. To również bardzo pożywne warzywo, będące bogatym źródłem takich witamin jak witamina K, witamina C, karotenoidy (β-karoten, luteina, zeaksantyna), a także wapń.

Banan świetnie sprawdza się jako składnik diet odchudzających, a koktajle zawierające banan nie tylko są pyszne, ale i bardzo pożywne. Polecany przez nas koktajl z jarmużu dzięki bananom oraz orzechom nerkowca i daktylom smakuje jak deser i stanowi doskonałą alternatywę dla słodyczy.

Koktajl z jarmużu i bananów – składniki

Do przygotowania 2 szklanek koktajlu poza blenderem potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 szklanka porwanych liści jarmużu
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki niesolonych orzechów nerkowca, wcześniej moczonych 2-4 godziny w wodzie i odsączonych
  • 1/8 szklanki pokrojonych w kostkę daktyli bez pestek
  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki kostek lodu
  • 1/2 łyżeczki probiotyku w proszku (zawierające żywe kultury bakterii)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

Koktajl z jarmużu i bananów – przygotowanie

Koktajl z jarmużu i bananów – przygotowanie

Wszystkie przygotowane składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Następnie napełnij szklanki koktajlem i podaj natychmiast. Smacznego!

Sprawdź również: Siemię lniane – zalety, właściwości, zastosowanie, przepisy

Siemię lniane - zalety, właściwości, zastosowanie, przepisy

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *