Jesienne przeziębienie – jak sobie z nim radzić
Jesień to pora roku, która charakteryzuje się częstszymi niż zwykle zachorowaniami na przeziębienie lub grypę. Często w najmniej oczekiwanym momencie dopada nas jesienne przeziębienie, którego typowymi objawami są gorączka, katar, ból gardła i chrypka. Jesienne przeziębienie potrafi całkowicie zniszczyć nasze plany i spotkania.
Dlatego warto stosować odpowiednią profilaktykę, która zapobiegnie zachorowaniom i zabezpieczy nas na cały okres jesienno-zimowy. Jak zatem skutecznie pokonać jesienne przeziębienie?
Sprawdź: Niepokojące objawy przeziębienia
Jesienne przeziębienie – jak mu zapobiec?
Warzywa i owoce
Walcząc z jesiennym przeziębieniem wiele osób decyduje się na syntetyczne witaminy, tabletki i inne apteczne „wspomagacze” odporności, ale czy na pewno warto? Otóż nie – witaminy w tabletkach nigdy nie zastąpią tych zawartych w owocach i warzywach, które jesienią i zimą powinniśmy spożywać w dużych ilościach. Szczególnie warto stawiać na cytrusy – pomarańcze, cytryny i grejpfruty, a także soczyste mandarynki. Zapewnią odpowiednią ilość witaminy C.
Tran
Tran jest kolejnym składnikiem, w który powinniśmy się wyposażyć, aby ochronić swój organizm przed jesiennym przeziębieniem. Nie od dzisiaj wiadomo, że olej z dorsza świetnie wspomaga odporność, warto jednak dodać, że kwasy omega w nim zawarte wpływają także korzystnie na wzrok, skórę, a także prawidłowe funkcjonowanie mózgu i koncentrację. Dostępny jest w formie kapsułek, a także płynu.
Imbir
W okresie jesiennych przeziębień idealną tarczą przeciwko wirusom i bakteriom będzie również imbir, oczywiście w postaci świeżego korzenia. Można go spożywać na wiele sposobów, na przykład w herbacie lub w postaci wywaru. Kłącze można zjeść na surowo, jest jednak bardzo ostre, należy więc uważać. Imbir ma działanie rozgrzewające, co w zimne dni jest bardzo istotne. W dodatku działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dobrze jest łączyć go z czosnkiem – zarówno imbir jak i czosnek można także spożywać gdy choroba już nas dopadła, ponieważ działają jak naturalne antybiotyki. Odpowiednia ilość i regularne przyjmowanie może pomóc nam wyleczyć się z jesiennego przeziębienia bez interwencji lekarza i antybiotyku.
Aktywność ruchowa
Odpowiednia ilość sportu i ruchu na świeżym powietrzu także pozwoli nam wzmocnić odporność – ruch rozgrzewa i dotlenia, a także sprawia, że nasz organizm lepiej funkcjonuje i ma więcej siły by pokonać infekcje i jesienne przeziębienie.
Ciepła odzież
Ważne jest także odpowiednie ubieranie, szczególnie jesieniom, gdy pogoda się pogarsza. Najlepiej oczywiście na cebulkę – czasem warto zdjąć dodatkowy ciuch, niż marznąć z zimna. Powinniśmy odpowiednio zabezpieczać szczególnie szyję i okolice głowy, ze względu na to że siedemdziesiąt procent ciepła ucieka z naszego ciała właśnie poprzez te okolice. To wszystko powinno zapewnić nam odpowiednie zabezpieczenie przed jesiennym przeziębieniem i grypą.
ja stosuję miód i cytrynę i nawet nie pamiętam kiedy ostatnio była chora – 1 łyżeczka miodu z cytryną (świeżą) do codziennej herbaty i gotowe 🙂