Dżem śliwkowy, czyli jak zrobić dżem ze śliwek? Pyszny przepis

Dżem śliwkowy: jak zrobić dżem ze śliwek? Pyszny przepis

Dżem śliwkowy to pyszna i prosta w przygotowaniu alternatywna dla powideł śliwkowych, których przygotowanie zajmuje zdecydowanie więcej czasu. Domowy dżem ze śliwek robi się bardzo łatwo więc jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś a jesteś amatorem śliwek to zdecydowanie polecamy ten przepis na dżem śliwkowy.

Przepis na dżem śliwkowy

Śliwki, cukier i trochę czasu – oto składniki na pyszny, tradycyjny dżem śliwkowy po który z chęcią będziemy sięgać w czasie długich zimowych wieczorów. Podajemy sprawdzony przepis na dżem ze śliwek.

Dżem śliwkowy – składniki

Składniki na około 1 l dżemu ze śliwek:

  • 1 kg śliwek
  • 50 dag cukru
  • 50 ml wyciśniętego soku z cytryny

Dżem śliwkowy – przygotowanie krok po kroku

  1. Przygotowane śliwki dokładnie myjemy i usuwamy pestki.
  2. Wydrylowane śliwki miksujemy w blenderze na drobną i jednolitą masę.
  3. Rozdrobnione śliwki przekładam do dużego garnka i smażę na małym ogniu przez około godzinę cały czas mieszając aby się nie przypaliły.
  4. W międzyczasie dodaję cukier i sok z cytryny (cały czas mieszając).
  5. Po upływie godziny śliwki powinny już przybrać konsystencję dżemu. Kiedy to nastąpi ściągam garnek z ognia i przykrywam przykrywką. Zostawiam przygotowany dżem do ostygnięcia.
Sprawdź: Czym jest topokki i jak je zrobić? + pyszny przepis

Kiedy nasz dżem jest już wystudzony to możemy przełożyć go do przygotowanych wcześniej słoiczków. Pamiętajmy, że słoiczki – nakrętki powinny zostać wcześniej wyparzone i dokładnie wysuszone, dzięki czemu słoik dobrze złapie.

Rozdzielamy dżem do słoiczków, dokładnie wycieramy brzegi słoiczka i mocno zakręcamy wieczka. Dobrze jest ustawić następnie nasze słoiki wieczkiem do dołu i przykryć ściereczką aby wieczka złapały.

Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut w garnku z gorącą wodą. W tym celu słoiczki wstawiamy do garnka i zalewamy letnią wodą do około 3/4 ich wysokości. Garnek stawiamy na małym ogniu jednak woda nie powinna się w tym czasie gotować. Po około 20 minutach wyciągamy słoiczki i ustawiamy do ostygnięcia na stole wieczkiem do dołu. Nasz dżem ze śliwek jest gotowy.

Dżem śliwkowy: jak zrobić dżem ze śliwek? Pyszny przepis

Gotowy dżem śliwkowy – nic tylko jeść 🙂

Dżem ze śliwek doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy jedzenia prosto ze słoiczka. Można go wykorzystać również jako dodatek do ciast i deserów a także jako pyszny dodatek do rozgrzewającej jesiennej herbaty.

A jak długo można przechowywać tak przygotowany dżem ze śliwek? Jeżeli słoiczki dobrze złapały to dżem ze śliwek możemy przechowywać latami.

Smacznego!

Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *