Dieta bezglutenowa

dieta bezglutenowaJak się okazuje, czasy, w których mamy łatwy dostęp do żywności, stały się okresem wzrostu najróżniejszych alergii pokarmowych oraz nietolerancji. Wychodzi na to, że nie potrafimy się odnaleźć w dobie nadkonsumpcji. Przemysł spożywczy zalewa nas najdziwniejszymi wytworami, aby tylko zwabić i zachęcić do zakupu. Natomiast żywność wysoko przetworzona okazuje się być bardzo zgubna dla naszego zdrowia. Modna ostatnio stała się dieta bezglutenowa. Sprawdźmy zatem na czym owa dieta bezglutenowa polega. 

Dieta bezglutenowa – istota

Dieta bezglutenowa to dieta, która wyklucza z jadłospisu zboża zawierające białko roślinne o nazwie gluten. Głównym jego źródłem jest:

  • pszenica,
  • jęczmień,
  • żyto
  • i owies.

Oczywiście daje ona w wielu przypadkach upragnioną ulgę w przebiegu licznych dolegliwości, ale dzieje się tak ze względu na odrzucenie jednej grupy z rafinowanej żywności. Jest to zatem dobry początek, ale sama dieta bezglutenowa może jeszcze nie wystarczyć i najczęściej to za mało. Co z tego, że zaprzestaniemy podawania produktów zawierających gluten, jeśli w składzie owego produktu będzie cała masa innych szkodliwych dla zdrowia dodatków. Nie tędy bowiem droga.

Wybieraj to co naturalne

Dieta bezglutenowa powinna dodatkowo bazować na produktach naturalnego pochodzenia. Najlepsza opcją byłoby hodowanie własnych warzyw w ogródku, który znajduje się z dala od wyziewów samochodowych, ale przecież nie każdy ma takie możliwości. Pozostaje więc nam kupowanie organicznej i ekologicznej żywności, która posiada certyfikat. Liczy się tutaj bowiem nie ilość zjadanego pożywienia, ale jego jakość i gęstość odżywcza. Głównym celem przyjmowania jakiegokolwiek pokarmu, jest dostarczenie niezbędnych do życia witamin i soli mineralnych. To one w dużym stopniu wpływają na prawidłowy przebieg wielu reakcji w organizmie, za nasze samopoczucie i fizjologię ciała. Dieta bezglutenowa nie powinna być nafaszerowana rafinowanym cukrem, który dodatkowo niszczy kosmki jelitowe, które z kolei są już w nie najlepszej kondycji z powodu przebytych alergii pokarmowych.

Jak rozpoznać produkty bezglutenowe?

Aby mieć całkowitą pewność, że dany produkt jest pozbawiony glutenu a zatem dla nas bezpieczny to przed spożyciem należy w pierwszej kolejności  zapoznać się z jego składem. W tym celu należy przeanalizować etykietę opakowania. Ważnym i rozpoznawalnym symbolem dla produktów bezglutenowych jest licencjonowany znak przekreślonego kłosa.

dieta bezglutenowa, produkt bezglutenowy - znak

Produkty opatrzone powyższym znakiem stanowią w 100% żywność pozbawioną glutenu.

Bezglutenowo ale z głową

Jeśli nie będziemy się ściśle stosować do obowiązujących zaleceń i działać tylko wybiórczo, to dieta bezglutenowa może zamiast pomóc, opróżnić tylko znacząco naszą kieszeń. Jak powszechnie już wiadomo, to nie naturalna i ekologiczna żywność jest najdroższa, tylko właśnie wysoko przetworzona żywność, a ściślej mówiąc pseudo żywność, którą tak ochoczo się zachwycamy. Warto zatem dokształcić się w zakresie prawidłowego odżywiania się.

Może Ci się również spodoba

1 Komentarz

  1. Karina napisał(a):

    słowo „gluten” już chyba zawsze będzie mi się kojarzyło z Lewandowską…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *