Czym są siarczyny w winie? Sprawdź czy siarczyny są szkodliwe dla zdrowia

Wybierając wino pewnie niejednokrotnie zdarzyło Ci się dokładniej zerknąć na jego etykietę. Na niektórych butelkach można jednak natrafić na krótką informację o zawartości siarczynów, która często brzmi następująco: „zawiera siarczyny„. Po przeczytaniu tej wzmianki pojawia się konsternacja – to dobrze, że wino zawiera siarczyny czy źle? Sprawdźmy zatem czym są siarczyny w winie i co najważniejsze – jaki mają wpływ na nasze zdrowie.

Czym są siarczyny w winie? Czy siarczyny są szkodliwe dla zdrowia?

Na etykietach win – zarówno tych tańszych, jak i tych z wyższej półki można znaleźć napisy w różnych językach: zawiera siarczyny, contains sulphites, contiene solfiti, enthalt sulfite, contient des sulfites, sudetyjeyra sulfittai, obsahuje siricitany, sisaltaa sulfittia, itd. Czy wina z napisem „zawiera siarczyny” w ogóle warto kupować?

Czym są siarczyny w winie?

Siarczyny (lub też według nowej nomenklatury siarczany) występujące w winie to związki siarki, które najczęściej stanowią: gazowy dwutlenek siarki SO2 (może być sprężony lub w postaci wodnego roztworu) oraz występujące w stanie stałym wodorosiarczyn potasu KHSO3 (lub sodu) oraz pirosiarczyn potasu K2S2O5. Siarczyny (nazwa systematyczna: trioksydosiarczany(2−); w systemie Stocka: siarczany(IV)) to pochodne nieorganiczne (sole) lub organiczne (estry) kwasu siarkawego (kwasu siarkowego (IV)) H2SO3.

Sprawdź: Masło czy margaryna – co jest zdrowsze?

Siarczyny to substancje krystaliczne, trudno rozpuszczalne w wodzie (z wyjątkiem siarczynów litowców i wodorosiarczynów). Mają właściwości redukujące i w roztworach utleniają się nawet tlenem z powietrza. W środowisku kwaśnym siarczyny rozkładają się z wydzieleniem dwutlenku siarki (SO2). Wodosiarczyny – sodu NaHSO3 i potasu KHSO3 są stosowane w wielu gałęziach gospodarki – między innymi do bielenia lnu, jedwabiu czy słomy. Siarczyny są powszechnie stosowane w przemyśle winiarskim.

Do czego służą siarczyny w winie?

Dlaczego producenci win wykorzystują przy ich wytwarzaniu siarczyny? Jaką tak właściwie rolę spełniają omawiane siarczyny w winie? Odpowiedź jest prosta. Siarczyny są chętnie wykorzystywane w przemyśle winiarskim ponieważ siarczyny świetnie zapobiegają utlenianiu się wina. Siarczyny są dobrym stabilizatorem i mają właściwości konserwujące. Siarkowanie wina jest stosowane przy wyrobie niemal wszystkich win, także tych z najwyższej półki. Obecność siarczynów w winie nie jest więc wyłącznie domeną tanich win.

Związki siarki są w mniejszym lub większym stopniu obecne we wszystkich rodzajach wina. Dlaczego tak jest? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. W procesie fermentacji wina obecność siarczynów zapobiega rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów i dzikich drożdży. Siarczyny chronią wino między innymi przed rozwinięciem się w nim niepożądanych bakterii, grzybów oraz pleśni.

Siarczyny w winie – szkodliwość dla zdrowia

Siarczyny w winie - szkodliwość dla zdrowia

Bez obaw. Wina z siarczynami są bezpieczne dla naszego zdrowia.

Przejdźmy teraz do odpowiedzi na pytanie czy siarczyny w winie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Konsument widząc na butelce wina informację, że wino zawiera siarczyny może zadać sobie pytanie czy takie wino jest bezpieczne dla zdrowia. Spokojnie. Nawet jeśli kupiliśmy i następnie spożyliśmy wino zawierające siarczyny to nie mamy powodów do obaw.

Okazuje się, że wina z siarczynami jako konsumenci pijemy od dawna, tylko do niedawna nie byliśmy o tym przez producentów win informowani. Unia Europejska wymusiła jednak na producentach zamieszczanie na butelce informacji o zawartości w winie substancji, które mają właściwości alergogenne – a zatem również siarczynów   (rozporządzenie  Komisji  (WE)  nr  753/2002  z  dnia  29  kwietnia  2002  r.  ustanawiające niektóre  zasady  stosowania  rozporządzenia  Rady  (WE)  nr  1493/1999  odnośnie  do  opisu,  oznaczania, prezentacji i ochrony niektórych produktów sektora wina). Krok ten podyktowany był bowiem troską o dobro konsumentów uczulonych na związki siarki. Siarczyny mogą bowiem mieć w przypadku niektórych osób właściwości alergogenne.

Podsumowując: siarczyny w winie nie są szkodliwe dla zdrowia. Nie ma się więc czego obawiać. Możemy zatem spokojnie pić nasze ulubione wina, nie przejmując się informacją o siarczynach, znajdującą się na etykiecie butelki.

Sprawdź: Domowe sposoby na ból zęba – 12 sprawdzonych metod na bolący ząb

Domowe sposoby na ból zęba - 12 sprawdzonych metod

Może Ci się również spodoba

6 komentarzy

  1. 1 stycznia 2017

    […] Sprawdź: Czym są siarczyny w winie? Sprawdź czy siarczyny są szkodliwe dla zdrowia […]

  2. 10 stycznia 2017

    […] Sprawdź: Czym są siarczyny w winie? Sprawdź czy siarczyny są szkodliwe dla zdrowia […]

  3. 27 maja 2017

    […] Sprawdź: Czym są siarczyny w winie? Sprawdź czy siarczyny są szkodliwe dla zdrowia […]

  4. 14 września 2017

    […] Czym są siarczyny w winie? Sprawdź czy siarczyny są szkodliwe dla zdrowia […]

  5. 14 września 2017

    […] Czym są siarczyny w winie? Sprawdź czy siarczyny są szkodliwe dla zdrowia […]

  6. 14 września 2017

    […] Czym są siarczyny w winie? Sprawdź czy siarczyny są szkodliwe dla zdrowia […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *