Czym jest topokki i jak je zrobić? + pyszny przepis
Dziś zanurkujemy do kuchni koreańskiej i dowiemy się czym są popularne topokki. Wszystkich spragnionych wiedzy i lubiących orientalne eksperymenty w kuchni zapraszamy do lektury.
Czym jest topokki?

Topokki jest często sprzedawane w pojangmacha jako gotowe danie w plastikowych, hermetycznie zamkniętych opakowaniach.
Topokki (znane również jako tteokbokki, teokbokki, ddeokbokki, czy dukboki) to popularna koreańska potrawa przyrządzana na bazie mąki ryżowej i słodkiego czerwonego sosu chilli o nazwie Gochujang.
W Korei potrawę tę można swobodnie dostać u wielu przydrożnych sprzedawców oraz w ulicznych budkach (tzw. pojangmacha). Posługując się jednak polską terminologią można je nazywać kopytkami po koreański (Koreańskie kopytka).
Początkowo potrawa ta była określana mianem tteok jjim (po koreańsku: 떡찜) i stanowiła pikantne duszone danie, składające się z ciasta ryżowego, mięsa, jaj i przypraw.
Globalizacja i popularyzacja topokki

Pojangmacha to popularne w Korei uliczne budki (z ang. street stall) w których można dostać różnorodne potrawy a w tym między innymi topokki.
Topokki to tradycyjna koreańska potrawa której historia sięga dynastii Joseon (lata 1392–1897). Obecnie jest ona znana jako potrawa uliczna, gdyż najczęściej można ją dostać w popularnych pajangmacha.
Sprawdź: Olej z kokosa – właściwości odchudzające
Zapotrzebowanie wśród Koreańczyków na to danie stale rośnie i z roku na rok pojawia się coraz więcej punktów serwujących topokki. W ostatnich latach zaczęto jednak również dostrzegać ogromny potencjał gospodarczy tej potrawy i obecnie podejmowane są jednak starania na rzecz globalizacji topokki i ustanowienia z niej stałego elementu międzynarodowego rynku spożywczego.
Topokki – przepis
Przepis na topokki nie jest na szczęście zbyt skomplikowany i nawet niewprawiony w boju „kucharz” powinien sobie z nim poradzić. Jakie składniki będą nam potrzebne?
Topokki, czyli kopytka po koreański – składniki:
- kopytka z mąki ryżowej (składniki na kopytka to: ok.100 g ugotowanych ziemniaków, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 jajko, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz sól)
- sos/pasta chilli Gochujang (jako zamiennik można użyć inny dowolny słodki czerwony sos chilli który można dostać w markecie)
- mąka ryżowa (do zagęszczenia)
- 1 mała cebula ze szczypiorkiem
- cukier, sól i inne przyprawy wg. uznania i smaku
- woda i bulionetka – jeśli lubimy dużo sosu
- niektórzy dodają takie składniki jak: gotowane jajko, parówka, kiełbaska, wołowinę, kiełki fasoli, marchew czy sos sojowy
Przygotowanie:

Przygotowane kopytka z mąki ryżowej czekające na ugotowanie.
Aby przygotować kopytka z mąki ryżowej powinniśmy w pierwszej kolejności rozgnieść ugotowane uprzednio ziemniaki a następnie dodać jedną łyżkę mąki ryżowej, jedno jajko, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz szczyptę soli i całość wymieszać i ugnieść aż do otrzymania konsystencji ciasta. Z ciasta formujemy rulonik z którego następnie wykrawamy małe kawałeczki w kształcie kopytek. Przygotowane z ciasta kopytka następnie wrzucamy do gotującej się wody. Wyciągamy po około 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Sprawdź: Cellulit – walka z cellulitem, czyli jak się pozbyć skórki pomarańczowej
Kiedy mamy już przygotowane kopytka z mąki ryżowej to bierzemy się za przygotowanie sosu. Topokki dobrze sprawdza się z olejem sezamowym, chilli gochugaru, sosem sojowym, czosnkiem i świeżym imbirem. Nasz przepis na sos jest jednak następujący: małą cebulę kroimy na drobne kawałeczki i przekładamy na rozgrzaną patelnię do momenty zeszklenia się cebulki.
Jeśli lubimy dużą ilość sosu (taką jak na zdjęciu wyróżniającym) to do cebuli dodajemy szklankę letniej wody z rozpuszczoną w niej bulionetką. Do całości dodajemy łyżkę sosu/pasty chilli Gochujang oraz cukier i sól do smaku. Całość podduszamy przez kilka minut. Gotowy sos przelewamy do miseczki, dodajemy kopytka a na górę kładziemy pokrojony szczypiorek oraz ewentualnie ugotowane jajko, kiełki fasoli czy plasterki ugotowanej marchewki. Podawać na ciepło.
Smacznego.
1 Komentarz
[…] Sprawdź: Czym jest topokki i jak je zrobić? + pyszny przepis […]