Czym jest topokki i jak je zrobić? + pyszny przepis

Czym jest topokki i jak je zrobić? Przepis na topokki

Dziś zanurkujemy do kuchni koreańskiej i dowiemy się czym są popularne topokki. Wszystkich spragnionych wiedzy i lubiących orientalne eksperymenty w kuchni zapraszamy do lektury.

Czym jest topokki?

Czym jest topokki i jak je zrobić? + pyszny przepis na topokki

Topokki jest często sprzedawane w pojangmacha jako gotowe danie w plastikowych, hermetycznie zamkniętych opakowaniach.

Topokki (znane również jako tteokbokki, teokbokki, ddeokbokki, czy dukboki) to popularna koreańska potrawa przyrządzana na bazie mąki ryżowej i słodkiego czerwonego sosu chilli o nazwie Gochujang.

W Korei potrawę tę można swobodnie dostać u wielu przydrożnych sprzedawców oraz w ulicznych budkach (tzw. pojangmacha). Posługując się jednak polską terminologią można je nazywać kopytkami po koreański (Koreańskie kopytka).

Początkowo potrawa ta była określana mianem tteok jjim (po koreańsku: 떡찜) i stanowiła pikantne duszone danie, składające się z ciasta ryżowego, mięsa, jaj i przypraw.

Globalizacja i popularyzacja topokki

Czym jest topokki i jak je zrobić? Pyszny przepis na topokki - pojangmacha

Pojangmacha to popularne w Korei uliczne budki (z ang. street stall) w których można dostać różnorodne potrawy a w tym między innymi topokki.

Topokki to tradycyjna koreańska potrawa której historia sięga dynastii Joseon (lata 1392–1897). Obecnie jest ona znana jako potrawa uliczna, gdyż najczęściej można ją dostać w popularnych pajangmacha.

Sprawdź: Olej z kokosa – właściwości odchudzające

Zapotrzebowanie wśród Koreańczyków na to danie stale rośnie i z roku na rok pojawia się coraz więcej punktów serwujących topokki. W ostatnich latach zaczęto jednak również dostrzegać ogromny potencjał gospodarczy tej potrawy i obecnie podejmowane są jednak starania na rzecz globalizacji topokki i ustanowienia z niej stałego elementu międzynarodowego rynku spożywczego.

Topokki – przepis

Przepis na topokki nie jest na szczęście zbyt skomplikowany i nawet niewprawiony w boju „kucharz” powinien sobie z nim poradzić. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Topokki, czyli kopytka po koreański – składniki:
  • kopytka z mąki ryżowej (składniki na kopytka to: ok.100 g ugotowanych ziemniaków, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 jajko, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz sól)
  • sos/pasta chilli Gochujang (jako zamiennik można użyć inny dowolny słodki czerwony sos chilli który można dostać w markecie)
  • mąka ryżowa (do zagęszczenia)
  • 1 mała cebula ze szczypiorkiem
  • cukier, sól i inne przyprawy wg. uznania i smaku
  • woda i bulionetka – jeśli lubimy dużo sosu
  • niektórzy dodają takie składniki jak: gotowane jajko, parówka, kiełbaska, wołowinę, kiełki fasoli, marchew czy sos sojowy
Przygotowanie:
Czym jest topokki i jak je zrobić? kopytka z mąki ryżowej

Przygotowane kopytka z mąki ryżowej czekające na ugotowanie.

Aby przygotować kopytka z mąki ryżowej powinniśmy w pierwszej kolejności rozgnieść ugotowane uprzednio ziemniaki a następnie dodać jedną łyżkę mąki ryżowej, jedno jajko, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz szczyptę soli i całość wymieszać i ugnieść aż do otrzymania konsystencji ciasta. Z ciasta formujemy rulonik z którego następnie wykrawamy małe kawałeczki w kształcie kopytek. Przygotowane z ciasta kopytka następnie wrzucamy do gotującej się wody. Wyciągamy po około 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Sprawdź: Cellulit – walka z cellulitem, czyli jak się pozbyć skórki pomarańczowej

Kiedy mamy już przygotowane kopytka z mąki ryżowej to bierzemy się za przygotowanie sosu. Topokki dobrze sprawdza się z olejem sezamowym, chilli gochugaru, sosem sojowym, czosnkiem i świeżym imbirem. Nasz przepis na sos jest jednak następujący: małą cebulę kroimy na drobne kawałeczki i przekładamy na rozgrzaną patelnię do momenty zeszklenia się cebulki.

Jeśli lubimy dużą ilość sosu (taką jak na zdjęciu wyróżniającym) to do cebuli dodajemy szklankę letniej wody z rozpuszczoną w niej bulionetką. Do całości dodajemy łyżkę sosu/pasty chilli Gochujang oraz cukier i sól do smaku. Całość podduszamy przez kilka minut. Gotowy sos przelewamy do miseczki, dodajemy kopytka a na górę kładziemy pokrojony szczypiorek oraz ewentualnie ugotowane jajko, kiełki fasoli czy plasterki ugotowanej marchewki. Podawać na ciepło.

Smacznego.

topokki toppoki toppokki tteokbokki, teokbokki, ddeokbokki, dukboki

Sprawdź: Domowe sposoby na ból zęba – 12 sprawdzonych metod na bolący ząb

Może Ci się również spodoba

1 Komentarz

  1. 16 września 2016

    […] Sprawdź: Czym jest topokki i jak je zrobić? + pyszny przepis […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *