Carpaccio z łososia z kwiatami szczypiorku – przepis

Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu a jednocześnie samo danie idealnie sprawdza się jako lekka przystawka podczas spotkań w gronie znajomych. Sprawdźmy zatem w jaki sposób przygotować carpaccio z łososia z kwiatami szczypiorku.

Carpaccio z łososia z kwiatami szczypiorku, kwiaty szczypiorku, łosoś

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Carpaccio z łososia z kwiatami szczypiorku to świetna, lekka przekąska o małej ilości kalorii, zawierająca jednocześnie dużą dawkę cennych dla naszego zdrowia witamin. Nie bez przyczyny łosoś jest tak chętnie wykorzystywany w codziennej kuchni wielu osób. Samo carpaccio znane jest jako danie kuchni włoskiej.

Sprawdź: 10 popularnych rodzajów włoskich makaronów. Poznaj z nami rodzaje włoskich makaronów

Carpaccio tradycyjnie przygotowuje się z surowego mięsa – z reguły z wołowiny. Współcześnie coraz większą popularnością cieszą się także inne wersje carpaccio takie jak carpaccio z cielęciny, dziczyzny, łososia lub tuńczyka.

Zacznijmy od przygotowania odpowiednich składników do naszego carpaccio z łososia z kwiatami szczypiorku.

Składniki, czyli co należy przygotować?

Potrzebne nam składniki to:

  • 40 dag fileta z łososia
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 łyżeczka kwiatów szczypiorku
  • sól i pieprz

Idealnie sprawdza się również rukola lub liście szpinaku.

Przygotowanie carpaccio

Zaczynamy od dokładnego umycia przygotowanego przez nas łososia. Następnie osuszamy go i delikatnie kroimy przy pomocy ostrego nożna na bardzo cienkie, niemal prześwitujące plasterki. Tak przygotowaną rybę ostrożnie układamy na talerzu.

Teraz przechodzimy do przygotowania sosu, którym następnie pokropimy naszego łososia. Do tego będzie nam potrzebna oliwa. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, białym octem winnym oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem skrapiamy rybę na talerzu. Teraz przechodzimy do posiekania kaparów. Posiekanymi kaparami posypujemy carpaccio. Na wierzch naszej przystawki kładziemy zieleninę (posiekaną pietruszkę lub w zależności od naszych upodobań smakowych rukolę czy liście szpinaku) oraz kwiaty szczypiorku. Gotowe.

Note: przed podaniem carpaccio warto mocno schłodzić w lodówce. Serwować z chrupkim pieczywem.

Sprawdź: Olej kokosowy – od A do Z. Właściwości i zastosowanie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *