Bagietka ziołowa w 3 odsłonach – idealna na letnie, sobotnie popołudnie

bagietka ziołowa, jak zrobić bagietkę ziołową

Jest piękne, letnie, sobotnie popołudnie. Po długim i pracowitym tygodniu masz w końcu czas na chwilę wytchnienia i zatopienie się w swojej ulubionej książce. Wszystko jest już przygotowane – leżak, książka, okulary. Brakuje jeszcze tylko czegoś go przegryzienia. Wybór pada na niezastąpioną bagietkę ziołową.

Bagietka ziołowa to jedna z najmniej czasochłonnych potraw, które można wyczarować w swojej kuchni. Ta nieskomplikowana kombinacja jedynie kilku składników tworzy jednak doskonałą ucztę dla oka oraz podniebienia.

Sprawdź: Koktajl z buraka, ananasa i mango

Bagietka ziołowa to doskonały pomysł na sobotnie przedpołudnie, gdy chcąc przekąsić coś dobrego chcemy jednak uniknąć nadmiernego wysiłku związanego z przygotowywaniem wymyślnych dań. Jaka jest nasza propozycja na bagietę ziołową?

Tradycyjna bagietka ziołowa

tradycyjna bagietka ziołowa

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tradycyjnej bagietki ziołowej?

Wystarczy, że posiadasz takie produkty jak:

  • bagietka (3 sztuki)
  • oliwa z oliwek (4 łyżki stołowe)
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa np. Jarzynka od Winiary czy Kucharek przyprawa do potraw

Sposób przygotowania tradycyjnych bagietek ziołowych:

Tradycyjne bagietki ziołowe bardzo łatwo przygotować. Wystarczy, że natniesz (lub przetniesz) swoją bagietkę wzdłuż a następnie natrzesz miejsca przecięcia (nacięcia) przygotowana wcześniej ziołową marynatą. Jak przygotować ziołową marynatę? Wymieszaj przyprawę (np. Jarzynkę) z oliwą z oliwek – możesz też dodać łyżkę oregano lub bazylii a następnie dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Czosnek nada Twojej bagietce piękny, czosnkowy aromat oraz smak.

Sprawdź: Kompot z suszonych owoców – jak go zrobić?

Tak przygotowaną bagietkę wkładamy następnie do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut do momentu zarumienienia się naszej bagietki. Do smaku można na wierzch tradycyjnej bagietki ziołowej położyć plaster sera.

Bagietka ziołowa z marchewką i rukolą

bagietka ziołowa z rukolą i marchewką

Wykonanie jest bardzo proste: przygotowujesz bagietkę lub przyrządzoną wcześniej wg. powyższego przepisu tradycyjną ziołową bagietkę a następnie układasz na niej jedną, startą na tarce ugotowaną marchewkę, kilka krążków czerwonej cebuli oraz rukolę.

Bagietka ziołowa z tapenadą, czyli pastą z oliwek

bagietka ziołowa z pastą z oliwek

Składniki potrzebne do przygotowania tapenady (pasty z oliwek):

  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • oliwa z oliwek (4 łyżki stołowe)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Oliwki, czosnek, tymianek, pieprz miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając do niej oliwę z oliwek. Bagietkę kroimy na kromki jak na zdjęciu, które następnie smarujemy delikatnie oliwą z oliwek do której można dla smaku dodać odrobinę przypraw (np. Jarzynki). Tak przygotowane kromki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  200 stopni Celcjusza do czasu aż się ładnie zarumienią. Na ostudzone kromki nakładamy przygotowaną przez nas uprzednio pastę z oliwek.

Smacznego!

Sprawdź: Olej z kokosa – właściwości odchudzające

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *