10 popularnych rodzajów włoskich makaronów. Poznaj z nami rodzaje włoskich makaronów

10 popularnych rodzajów włoskich makaronów. Poznaj z nami rodzaje włoskich makaronów

Domowy makaron ma z całą pewnością wyjątkowy smak, jednak z roku na rok wzrasta sprzedaż makaronów gotowych. Od kilkunastu lat dostępne są w Polsce różne rodzaje włoskich makaronów. Jest ich obecnie tak dużo, że niełatwo o mały zawrót głowy podczas wybierania tego najlepszego dla nas.

Najpopularniejsze rodzaje włoskich makaronów

Do najpopularniejszych w Polsce i na świecie włoskich makaronów należą:

Cannelloni

Cannelloni to duże i grube rurki, które doskonale nadają się do nadziewania różnego rodzaju farszami i następnie zapiekania. Co można wykorzystać na farsz do Cannelloni? Świetnie sprawdza się tu farsz mięsny z wieprzowego mięsa mielonego ale paleta możliwości jest tak naprawdę nieograniczona. Nadziewać można zarówno ugotowane rurki – jednak musimy przypilnować żeby nie były zbyt rozgotowane a przez to zbyt miękkie – jak i surowe. Jeśli nadziewamy surowe Cannelloni to zaraz po nałożeniu do nich farszu powinniśmy nasze rurki zalać sosem i odstawić na około 15 minut aby dobrze nim nasiąkły.

rodzaje włoskich makaronów makaron cannelloni

Makaron CANNELLONI


Capellini

Capellini to długie i cienkie nitki makaronu, które wyglądem przypominają okrągłe, ptasie gniazda. Doskonale sprawdzają się z klarownymi zupami lub lekkimi sosami. To taka jakby cienka odmiana wszystkim dobrze znanego makaronu spaghetti. Capellini nazywane jest również „włosami anioła”. Świetnie sprawdza się w zestawieniu z parmezanem.

makaron Capellini - rodzaje włoskich makaronów

Makaron CAPELLINI


Conchigliette, conchiglie, conchiglioni

Conchigliette to kolejny typ włoskiego makaronu, który jest bardzo popularny w Polsce. To makaron w kształcie muszli, która może być różnej wielkości. Na rynku znajdziemy małe, średnie i duże muszelki. Można je podawać do zup a większe muszelki nadziewać i zapiekać. Generalnie rzecz ujmując Conchigliette to małe muszelki, Conchiglie to muszelki średnie, zaś Conchiglioni to duże muszelki.

rodzaje włoskich makaronów makaron Conchigliette, conchiglie, conchiglioni

Makaron CONCHIGLIETTE, CONCHIGLIE, CONCHIGLIONI


Farfalle

Farfalle to włoski makaron w kształcie motylków (kokardek). Makaron jest serwowany z różnego rodzaju sosami lub polany śmietaną i posypany startym parmezanem. Prezentuje się na stole bardzo efektownie i doskonale sprawdza się z z sosem pomidorowym i mozarellą lub sosem grzybowym, przygotowanym na tradycyjnej śmietanie.

rodzaje włoskich makaronów makaron farfalle

Makaron FARFALLE


Fettuccine

Fettuccine (po włosku słowo „fettuccine” oznacza „małe wstążki”) to szerokie wstążki makaronu. Na talerzu makaron przypomina niewielki stosik grubych wstążek. Doskonale sprawdzają się w zestawie z sosami śmietanowymi z elementami zielonymi oraz na przykład posiekanymi suszonymi pomidorami z oliwy.

rodzaje włoskich makaronów makaron fettuccine

Makaron FETTUCCINE


Fussilii

Fussilii (także: eliche, tortiglioni, spirali) to kolejny rodzaj popularnego włoskiego makaronu, który swym wyglądem przypomina świderki lub spirale. Fussilii może mieć różne rozmiary i jest chętnie wykorzystywany do sałatek, zup oraz gęstych sosów. Bardzo popularny w Polsce i dostępny w praktycznie każdym sklepie spożywczym.

rodzaje włoskich makaronów makaron fussilii

Makaron FUSSILII


Lasagne

Lasagne swym wyglądem przypomina prostokątne płaty makaronu. Nazwą tą określamy również zapiekane danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Lasagne robimy w ten sposób, że płaty tego włoskiego makaronu układamy na sucho w żaroodpornym naczyniu i przekładamy na przemian z przygotowanym nadzieniem a następnie zalewamy sosem. Całość odstawiamy na około 15 minut aby makaron odpowiednio nasiąknął sosem i zrobił się bardziej miękki a następnie zapiekamy.

rodzaje włoskich makaronów. makaron lasagne

Makaron LASAGNE


Penne

Penne to grube rurki, które są ścinane po skosie. Ten rodzaj włoskiego makaronu pochodzi z regionu Kampanii w południowej części Italii i stanowi znakomitą bazę wielu domowych potraw. Penne doskonale chłoną sos. Często penne jest wykorzystywane w zestawieniu z sosami pomidorowo-śmietanowymi.

rodzaje włoskich makaronów. makaron penne

Makaron PENNE


Spaghetti

Spaghetti to długie (do około 80 cm), pełne rurki, które mogą mieć różną grubość w zależności od producenta. To najbardziej rozpowszechniony na świecie rodzaj włoskiego makaronu. Nazwa spaghetti odnosi się również do specyficznej włoskiej potrawy, której podstawę stanowi właśnie makaron spaghetti. Makaron spaghetti świetnie nadaje się do wszystkich sosów i często jest podawany z owocami morza. Dobrze ugotowany makaron spaghetti powinien być al dente (wł. na ząb), czyli lekko twardy, ale nie surowy.

rodzaje włoskich makaronów. makaron spaghetti

Makaron SPAGHETTI


Tagliatelle

Tagliatelle to włoski makaron o wyglądzie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm. Kształtem może przypominać fettuccine, lecz jest od niego szerszy. Tagliatelle pasują do różnego rodzaju dań – w tym między innymi do bezmięsnych sosów.

rodzaje włoskich makaronów. makaron tagliatelle

Makaron TAGLIATELLE

Teraz znasz już te najpopularniejsze w Polsce i na świecie rodzaje włoskich makaronów. Który Ty lubisz najbardziej?

Sprawdź: Domowe sposoby na ból zęba – 12 sprawdzonych metod na bolący ząb

 

Może Ci się również spodoba

4 komentarze

  1. Gratt napisał(a):

    ja tam uwielbiam makaron muszelki ale nijak nie umiem wypowiedzieć tej jego nazwy ^^ Konczigliette?

  2. Tosiak88 napisał(a):

    fajny artykuł, nawet nie wiedziałam że te wszystkie rodzaje makaronów są pochodzenia włoskiego ^^ sama w kuchni korzystam oczywiście ze spaghetti , który czasem zastępuję penne bo dużo łatwiej nabić go na widelec i świetnie pasuje do sosu bolognese. do zupy daję fusilii lub capellinii (nawet nie wiedziałam że tak się to nazywa)

  1. 16 października 2016

    […] Sprawdź: 10 popularnych rodzajów włoskich makaronów. Poznaj z nami rodzaje włoskich makaronów […]

  2. 24 marca 2017

    […] np. na suszone pomidory, kukurydzę, podsmażoną pierś z kurczaka, fetę, kapary, brokuły, makaron w różnych odmianach, jajko sadzone oraz wszystko co […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *