10 popularnych rodzajów włoskich makaronów. Poznaj z nami rodzaje włoskich makaronów
Domowy makaron ma z całą pewnością wyjątkowy smak, jednak z roku na rok wzrasta sprzedaż makaronów gotowych. Od kilkunastu lat dostępne są w Polsce różne rodzaje włoskich makaronów. Jest ich obecnie tak dużo, że niełatwo o mały zawrót głowy podczas wybierania tego najlepszego dla nas.
Najpopularniejsze rodzaje włoskich makaronów
Do najpopularniejszych w Polsce i na świecie włoskich makaronów należą:
Cannelloni
Cannelloni to duże i grube rurki, które doskonale nadają się do nadziewania różnego rodzaju farszami i następnie zapiekania. Co można wykorzystać na farsz do Cannelloni? Świetnie sprawdza się tu farsz mięsny z wieprzowego mięsa mielonego ale paleta możliwości jest tak naprawdę nieograniczona. Nadziewać można zarówno ugotowane rurki – jednak musimy przypilnować żeby nie były zbyt rozgotowane a przez to zbyt miękkie – jak i surowe. Jeśli nadziewamy surowe Cannelloni to zaraz po nałożeniu do nich farszu powinniśmy nasze rurki zalać sosem i odstawić na około 15 minut aby dobrze nim nasiąkły.

Makaron CANNELLONI
Capellini
Capellini to długie i cienkie nitki makaronu, które wyglądem przypominają okrągłe, ptasie gniazda. Doskonale sprawdzają się z klarownymi zupami lub lekkimi sosami. To taka jakby cienka odmiana wszystkim dobrze znanego makaronu spaghetti. Capellini nazywane jest również „włosami anioła”. Świetnie sprawdza się w zestawieniu z parmezanem.

Makaron CAPELLINI
Conchigliette, conchiglie, conchiglioni
Conchigliette to kolejny typ włoskiego makaronu, który jest bardzo popularny w Polsce. To makaron w kształcie muszli, która może być różnej wielkości. Na rynku znajdziemy małe, średnie i duże muszelki. Można je podawać do zup a większe muszelki nadziewać i zapiekać. Generalnie rzecz ujmując Conchigliette to małe muszelki, Conchiglie to muszelki średnie, zaś Conchiglioni to duże muszelki.

Makaron CONCHIGLIETTE, CONCHIGLIE, CONCHIGLIONI
Farfalle
Farfalle to włoski makaron w kształcie motylków (kokardek). Makaron jest serwowany z różnego rodzaju sosami lub polany śmietaną i posypany startym parmezanem. Prezentuje się na stole bardzo efektownie i doskonale sprawdza się z z sosem pomidorowym i mozarellą lub sosem grzybowym, przygotowanym na tradycyjnej śmietanie.

Makaron FARFALLE
Fettuccine
Fettuccine (po włosku słowo „fettuccine” oznacza „małe wstążki”) to szerokie wstążki makaronu. Na talerzu makaron przypomina niewielki stosik grubych wstążek. Doskonale sprawdzają się w zestawie z sosami śmietanowymi z elementami zielonymi oraz na przykład posiekanymi suszonymi pomidorami z oliwy.

Makaron FETTUCCINE
Fussilii
Fussilii (także: eliche, tortiglioni, spirali) to kolejny rodzaj popularnego włoskiego makaronu, który swym wyglądem przypomina świderki lub spirale. Fussilii może mieć różne rozmiary i jest chętnie wykorzystywany do sałatek, zup oraz gęstych sosów. Bardzo popularny w Polsce i dostępny w praktycznie każdym sklepie spożywczym.

Makaron FUSSILII
Lasagne
Lasagne swym wyglądem przypomina prostokątne płaty makaronu. Nazwą tą określamy również zapiekane danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Lasagne robimy w ten sposób, że płaty tego włoskiego makaronu układamy na sucho w żaroodpornym naczyniu i przekładamy na przemian z przygotowanym nadzieniem a następnie zalewamy sosem. Całość odstawiamy na około 15 minut aby makaron odpowiednio nasiąknął sosem i zrobił się bardziej miękki a następnie zapiekamy.

Makaron LASAGNE
Penne
Penne to grube rurki, które są ścinane po skosie. Ten rodzaj włoskiego makaronu pochodzi z regionu Kampanii w południowej części Italii i stanowi znakomitą bazę wielu domowych potraw. Penne doskonale chłoną sos. Często penne jest wykorzystywane w zestawieniu z sosami pomidorowo-śmietanowymi.

Makaron PENNE
Spaghetti
Spaghetti to długie (do około 80 cm), pełne rurki, które mogą mieć różną grubość w zależności od producenta. To najbardziej rozpowszechniony na świecie rodzaj włoskiego makaronu. Nazwa spaghetti odnosi się również do specyficznej włoskiej potrawy, której podstawę stanowi właśnie makaron spaghetti. Makaron spaghetti świetnie nadaje się do wszystkich sosów i często jest podawany z owocami morza. Dobrze ugotowany makaron spaghetti powinien być al dente (wł. na ząb), czyli lekko twardy, ale nie surowy.

Makaron SPAGHETTI
Tagliatelle
Tagliatelle to włoski makaron o wyglądzie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm. Kształtem może przypominać fettuccine, lecz jest od niego szerszy. Tagliatelle pasują do różnego rodzaju dań – w tym między innymi do bezmięsnych sosów.

Makaron TAGLIATELLE
Teraz znasz już te najpopularniejsze w Polsce i na świecie rodzaje włoskich makaronów. Który Ty lubisz najbardziej?
Sprawdź: Domowe sposoby na ból zęba – 12 sprawdzonych metod na bolący ząb
ja tam uwielbiam makaron muszelki ale nijak nie umiem wypowiedzieć tej jego nazwy ^^ Konczigliette?
fajny artykuł, nawet nie wiedziałam że te wszystkie rodzaje makaronów są pochodzenia włoskiego ^^ sama w kuchni korzystam oczywiście ze spaghetti , który czasem zastępuję penne bo dużo łatwiej nabić go na widelec i świetnie pasuje do sosu bolognese. do zupy daję fusilii lub capellinii (nawet nie wiedziałam że tak się to nazywa)
I część takich makaronów udaje się aktualnie zamawiać w kilku polskich sklepach włoskich online. Na szczęście 🙂